6 Haziran 2009 Cumartesi

Frank Rijkaard Galatasaray Teknik Direktörü…

Sarı kırmızılı kulüple 2 yıllığına anlaşan Rijkaard’ın yardımcılığını, Hollanda futbolunun efsane isimlerinden Johan Neeskens yapacak. Taraftar cephesinde ise mutluluk rüzgârları esiyor. Kızlar İçin Futbol ekibinin Galatasaray forumlarında yaptığı araştırmaya göre Rijkaard adından rahatsız olan taraftar yok gibi.

Rijkaard imza töreni sonrası yaptığı açıklamada “Biz, futbol olarak en iyisini ortaya koymak istiyoruz. Taraftarlarımızın futboldan zevk almasını istiyoruz” dedi.


Frank Rijkaard kimdir, eserleri nelerdir?

Öncelikle futbolla “ilgilenen” herhangi birinin Rijkaard’ı tanımama lüksü yoktur, olamaz. Rijkaard Hollanda ekolünün ve Ajax Amsterdam’ın (bu kulübe Dünya Çapında Futbolcu Üretme Merkezi de diyebiliriz) dünya futboluna en önemli katkılarından, 1980’li ve 90’lı yılların efsane futbolcularından biridir. Özellikle Marco Van Basten ve Ruud Gullit’le İtalya’nın Milan kulübünde geçirdiği 5 yıl futbolseverler için unutulmazdır.


Rijkaard solunda Van Basten ve sağında Gullit'le Milan yıllarında, kazanılmış bir kupayla...

1962 yılında Amsterdam’da Surinamlı ve Hollandalı bir çiftin çocuğu olarak dünyaya gelen ve Ajax Futbol Okulunda yetişen Rijkaard’ın futbolculuk kariyeri başarılarla dolu. Kısaca belirtecek olursak…

  • 1987’de Ajax’la Kupa Galipleri Kupası
  • 1988’de Hollanda Milli Takımı’yla Avrupa Şampiyonası
  • 1989 ve 1990’da Milan’la 1995’de Ajax’la Şampiyonlar Ligi
  • 1992 Avrupa Şampiyonası’nda Hollanda formasıyla final

Bunlar Rijkaard’ın sadece uluslar arası en büyük organizasyonlardaki başarıları. Bunların dışında Ajax formasıyla 4 Hollanda Ligi Şampiyonluğu, 2 Hollanda Kupası ve Milan’la 2 İtalya Ligi şampiyonluğu ve 1 İtalya Kupasını da saymalıyız.

Rijkaard’la ilgili yaşı müsait her futbolseverin hafızasında saklanan bir anı da 1990 Dünya Kupası’nda Almanya-Hollanda yarı final maçında Alman santrafor Völler’e tükürmesi ve maçın 22. Dakikasında her iki futbolcunun da kırmızı kart görmesidir.

Frank Rijkaard futbolculuk kariyerine 1995 yılında son verdikten sonra 2000 yılındaki Avrupa Şampiyonası’na Hollanda Milli Takımı’nın Teknik Direktörü olarak katıldı. Yarı finalde elendikten sonra da istifa etti. 2001 Yılında Hollanda’nın köklü kulüplerinden Sparta Rotterdam’ın başına geçen Rijkaard, takımının küme düşmesini engelleyemedi.

2003 yılında Barcelona’nın Teknik Direktörü oldu. İlk yılında başarıyı yakalayamadıysa da takımını 2005 ve 2006’da İspanya, yine 2006 yılında Şampiyonlar Ligi Şampiyonu yapmayı bildi.

Barcelona’yla ulaştığı başarıları kadronun kalitesine bağlayan yorumları (Rijkaard’ın teknik direktörlüğünü) test etmek için Galatasaray Teknik Direktörlüğü iyi bir fırsat olacak.

1 yorum: