14 Haziran 2009 Pazar

Transfer nedir, ne zaman ve nasıl yapılır?


Sıcakların bastırdığı, sezonun bittiği şu günlerde gündemin en sıcak haberlerini transferler oluşturuyor. Peki, transfer nedir, nasıl yapılır, belli bir süresi var mıdır?

Bu konularda izleyicilerimizi aydınlatmayı bir borç bilerek ilk transfer dosyamızı açıyoruz.

Transfer kısaca bir futbolcunun başka bir kulübe geçmesi demektir. Tabii bu işlemin belli kurallar dâhilinde olması gerekmektedir.

(Ayrıntılı bilgi için bkz: http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/2009DK/TFF/tlmt/PFSTT_10-06-2009.pdf)

Biz burada bu kuralların belli başlarını, günlük yaşamda bizi kurtaracak kadar olanını işlemeye çalışacağız.
Öncelikle her futbol sezonu için iki tane transfer dönemi olmaktadır. Bunların kesin tarihleri her sezon için Futbol Federasyonu tarafından belirlenmekle birlikte, birinci dönem Haziran-Eylül arasını, ikinci dönemse Ocak ayını kapsamaktadır (2009-2010 sezonu birinci transfer dönemi 8 Haziran-1 Eylül 2009 tarihleri arasında, ara transfer olarak adlandırılan ikinci transfer dönemi ise 4 Ocak-1 Şubat 2010 tarihleri arasında olacaktır).

Bir futbolcunun transfer yapabilmesi için kısaca ya bağlı bulunduğu kulüple yaptığı sözleşmenin son bulmuş olması ya da hem kulübünün hem de kendisinin başka bir kulüpten gelen transfer teklifine olumlu cevap vermesi gerekmektedir.

Bir transfer sözleşmesi en az bir yıllık en çok beş yıllık olabilmektedir. Bu süre içinde futbolcu başka bir kulüple transfer görüşmesi dahi yapamaz, cezaya tabiidir. Bu kuralın iki istisnası vardır. Birincisi futbolcu kendi kulübünün izniyle bu görüşmeleri yapabilir. İkincisi ise sözleşmenin son altı ayında futbolcu (eğer sözleşmesi yenilenmemişse) futbolcu istediği kulüple görüşme yapabilir.

Burada bonservis kavramından bahsetmek faydalı olacaktır. Bonservis futbolcunun oynatma haklarını ifade eden bir terimdir. Günümüzde giderek unutulmaya yüz tutan bu tabir geçmişte çok daha önemli bir kavramdı. Eskiden bir futbolcunun kulübüyle sözleşmesi bitmiş olsa bile, kulüp bonservisi diğer kulübe vermeden transfer gerçekleşmiyordu ki bu durumda transferler genellikle kulüpler için futbolculardan çok daha fazla kazançlı oluyorlardı. Günümüzde bu kural kalktığı için sadece sözleşme süresi dolan futbolcuların transferinde kulüpleri bir kazanım elde edebilmektedirler. Dolayısıyla elindeki futbolcuyu kaybetmek istemeyen kulüpler süre dolmadan sözleşme yenilemek zorunda kalmaktadırlar.

Bir de futbolcu kiralama ya da formel adıyla “geçici transfer” vardır. Burada futbolcunun kulübüyle sözleşmesi feshedilmeden, geçici bir süre için başka bir kulüpte oynamasına olanak tanınmaktadır. Bu geçici süre sonunda futbolcu asıl kulübüne dönmektedir.

Transfer konusuna içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla birçok kez döneceğiz.

1 yorum:

  1. bir de transferin illegal yönleri var ki, onları da dark side of football diye bir blog sitesi açıp işlese birileri, benim de elimde 1-2 gerçek dark hikaye var, onları da alsa, futbolu kızlar da oynasa, her takımın en az 3 bayan transferi mecburi olsa...

    YanıtlaSil