24 Mayıs 2009 Pazar

Almanya Ligi sona erdi, Wolfsburg şampiyon…


Almanya 1. Ligi Bundesliga’ da 34. ve son hafta maçları sonucunda Werder Bremen’i evinde 5-1 yenen Wolfsburg şampiyon oldu.

Böylelikle VfL Wolfsburg ve Bayern Münih doğrudan Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanırken, VfB Stuttgart ise aynı lig için ön eleme maçları oynayacak. Karlsruher SC’ye deplasmanda 4-0 yenilen Hertha BSC Berlin ise 63 puanla ligi 4. sırada tamamladı. Karlsruhe, Hertha Berlin’i yenmesine rağmen 29 puanla İkinci Lig’e düştü. Hertha Berlin yenligiye rağmen Avrupa Ligi’ne katılmaya hak kazandı. Arminia Bielefeld de deplasmanda Hannover 96 takımıyla 2-2 berabere kalarak, 28 puanla İkinci Lig’e düştü.

Ligi 16. olarak tamamlayan FC Energie Cottbus ise yarın İkinci Lig’de oynanacak karşılaşmalardan sonra 3. olacak takımla Bundesliga’da kalabilmek için baraj maçı yapacak. Bundesliga’da bu sezon Wolfsburglu Grafite 26 gol ile gol kralı olurken, Grafite’yi 25 gol ile takım arkadaşı Edin Dzeko ve 23 gol ile Stuttgart’ta oynayan Mario Gomez izledi.

Bu sonuçla Wolfsburg toplam 69 puanla şampiyonluğunu ilan etti. En yakın rakibi Bayern Münih ise kendi sahasında VfB Stuttgart’a karşı oynadığı karşılaşmayı 2-1 kazandı ve Münih 67 puanla ikinci sırada kaldı. Stuttgart ise 64 puanla üçüncü oldu.

Wolfsburg’un gollerini ilk yarıda 6. dakikada Zvjezdan Misimovic, 15. dakikada Grafite ve 26. dakikada Werder Bremenli Sebastian Prödl (kendi kalesine), ikinci yarıda ise 56. dakikada Grafite ve 74. dakikada Edin Dzeko’nun attı. Werder Bremen tek golünü 31. dakikada Diego’yla buldu.

Bu şampiyonlukla ilgili olarak bilmemiz gereken şeyler:

  1. Wolfsburg tarihinde ilk defa şampiyon oldu. 1945 yılında Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletinin Wolfsburg kentinde kurulan bu mütevazi kulüp böylece tarihinin en büyük başarısına ulaşmış oldu. Kulübün sponsorluğunu 1952’den beri Volkswagen firması yapıyor. Sezona Felix Magath’ın teknik yönetiminde ve genç bir ekiple giren Wolfsburg’un şampiyonluğu önemli bir sürpriz oldu.
  2. Bu şampiyonluğunu bir başka önemli tarafı ise aslında son derece yerleşik ve kırılması güç dengelere sahip olan futbol dünyasında Wolfsburg şampiyon olarak çok önemli bir işi gerçekleştirdi. Futbol tek tek maçlar söz konusu olduğunda her ne kadar her sonuca açık olabilse de 1. Lig seviyesinde ve 9 aya yayılmış bulunan organizasyonlarda şampiyon adayları her ülkede 3’ü geçemiyor.

Fotograf: http://www.ntvmsnbc.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder