23 Mayıs 2009 Cumartesi

Günün Kuralı: Başlama Vuruşu

Başlama vuruşu normal koşullar altında oynanmış (başlayabilen ve bitebilen) bir futbol maçında en az iki kere uygulanan bir kuraldır.

Maçın ilk yarısı başlarken kurayla belirlenen takım ve ikinci yarısı başlarken de diğer takım oyuna başlamak için bu kuralı (hakemin düdük sesini bekleyerek) uygular.

Başlama vuruşunda top sahanın ortasındaki dairenin tam ortasında olduğunu farzettiğimiz beyaz noktaya konur. Başlama vuruşunu yapacak olan futbolcu vuruşunu mutlaka ileriye doğru yapmak zorundadır.

Bu kural en az iki kere uygulanır demiştik. İkiden fazla uygulanması için gol olması gerekmektedir. Gol olan maçlarda golü yiyen takım oyuna ancak başlama vuruşuyla başlayabilir. Ülkemiz futbol spikerlerinin “… ve hakem orta noktayı gösteriyor” klişesinin anlamı da budur.

Başlama vuruşu yapılana kadar her iki takımın futbolcuları da sahayı ikiye ayıran orta çizginin kendi kaleleri tarafında olmak zorundadırlar. Ayrıca diğer takımın oyuncuları başlama vuruşu yapılana kadar “orta yuvarlak” diye tabir edilen sahanın ortasındaki daire biçimindeki alana da giremezler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder