24 Mayıs 2009 Pazar

Günün Kuralı 1: Oyunun süresi

* Normal koşullar altında resmi bir futbol maçı 45 dakikalık iki devre ve 15 dakikalık bir aradan ibarettir.

* Eğer elemeli bir turnuva oynanıyorsa ve bir takımın bir üst tura geçmesi zorunluluğu durumu varsa ve ayrıca maçın sonucunda eşitlik durumu varsa 15’er dakikalık 2 devre daha oynanır. Uzatma devrelerinde dinlenme arası olmaz.

* Maç içindeki oyuncu değiştirmeleri, sakatlık ve tedavi durumları vb. oyunla ilgili duraklamalar hakemin takdirine bağlı olarak her iki devre sonuna eklenir. Hakem uzatacağı süreyi devrenin bitimine çok kısa bir süre kala 4. Hakeme bildirir ve 4. Hakem de bu süreyi ışıklı panoyla bütün stada (oyunculara, teknik adamlara, seyircilere ve kameralara) bildirir.

* Maçın bitmesine yakın penaltı kararı verilirse penaltı atışı yapılmadan maç bitirilemez.

* Oyunla ilgili olmayan duraklamalarda (gece maçlarında elektriklerin kesilmesi, tribünlerin oyunu etkileyecek kadar etkili müdahaleler vb. durumlarda) hakem kronometresini durdurur ve oyun tekrar başlayınca çalıştırır.
Oyun kuralları kitabında ‘oyun süresi’ hemen hemen böyle açıklanır. Tabii burada kilit ifade “hakemin takdirine bağlı olarak” ifadesidir. Bu ifade çok çeşitli uygulamalara yol açabilmektedir. Bu çeşitli uygulamaların arasında hakemin niyeti, maçın sonucunun etkileri, tribünlerin halet-i ruhiyesi, hakemin ertesi gün medyadan alacağı tepkiler ve daha bir çok etken sayılabilir.

Örneklerle açıklamak gerekirse mesela bir takım 7-0 önde ve sekizinci golü atmak için akın üstüne akın yapıyor. Maç içinde de bir çok duraklama olmuş olabilir. Bu durumda hakemin maçı uzatmadan bitirmesi olağandır hatta takdirle bile karşılanabilir. Ancak 7-0 öndeki takım bir takım averaj hesapları peşindeyse ve atacağı sekizinci gol sayesinde mesela şampiyon olabilecekse bu durumda hakemin uzatma yapmaması büyük bir art niyetin belirtisi olarak görülür.

Temayül ilk devre için 1-3 dakika, ikinci devre için 3-5 dakika uzatma verilmesidir. Eleştiri almaktan hoşlanmayan hakemler bu sınırlara dikkat ederler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder