29 Mayıs 2009 Cuma

Yakın Markaja Almak (Ya da adam adama markaj)

Yakın markaja almak tabirinin güzide futbol medyamızın futbol spikerleri türünün güzel Türkçemize kazandırdığı bir armağan olduğu düşünülmektedir. İlk akla gelen bu işin yakını varsa uzağı ve hatta orta mesafelisi de var mıdır soruları zihin karışıklığına sebep olabilmektedir. Bizim bilebildiğimiz kadarıyla markajın yakını uzağı olmaz, markaj markajdır. İyi markaj, kötü markaj vardır. Ama yakın markaj, uzak markaj yoktur.

Neyse, markaj futbol oyununda rakibin en önemli oyuncusuna karşı alınan özel önlemi ifade eder. Eğer rakibinizin oyun planı bir futbolcu üzerine kuruluyorsa, ya da rakip takımda çok özel yetenekleri olan bir oyuncu mevcut ise bu futbolcuyu etkisizleştirebilmek için takımınızdan bir futbolcuyu onu savunmakla görevlendirirsiniz. Oyuncunuz, marke etmekle görevli olduğu oyuncunun peşinden ayrılamayacağı için sizin hücumlarınızda da bir katkısı olmaz. Ama burada önemli olan rakibinizin yıldızını etkisiz hale getirmektir.

Buradan yola çıkılarak güçlü bir rakiple oynanacak olan maçta bütün takımı adam adama oynatıp maçı 0-0’a bağlama düşüncesi ilk anda mantıklı bir fikir gibi gelebilir. Ancak ne var ki günümüzün çağdaş futbolunda adam adama savunma anlayışına yer yoktur. Adam adama savunma anlayışı rakibin kaliteli futbolcuları tarafından kolaylıkla aşılabilmekte ve en kötüsü takım içinde yardımlaşma ve dayanışmayı yok ederek takım ruhuna darbe vurmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder